Кой обитава домовете ни – борба с хлебарки

В леглото, в храната, книгите и кожените палта – какви насекоми живеят в нашите апартаменти?

В градските апартаменти, освен жителите, регистрирани в тях, могат да живеят и „нелегални имигранти“ от света на членестоноги. Това са различни видове насекоми, паяци, мини фалшиви скорпиони, кърлежи, наред с всеизвестните хлебарки и дървеници. Случва се дори да не знаем за съществуването на определени видове. Кои са те, предлагаме ви сега да разучите с любезното участие на ПРЕВЕНТА.БГ, от които почерпихме и тази информация:

Кожено палто, килим, гардероб, в апартаментите ни живеят много акари прах, хлебарки, мравки, дървеници. Всички те не са рядкост, дори да цари педантична чистота. За това какви насекоми и кърлежи могат да бъдат намерени в апартамента и как да се справим с тях, PREVENTA.BG ни разказват:

Всички членестоноги, които се намират в жилища, проникват от дивата природа. Някои от тях са, дори по-често срещани в дома на човек, отколкото в природата. Учените наричат ​​такива организми синантропни. Много от тях се заселват дома на човек почти по цял свят. Жилището е много благоприятна среда за тях: постоянно е топло в него, обикновено няма паразити и хищници, с които в природата е необходимо да се борим за оцеляване. Освен това в природата насекомите, като хората, страдат от вирусни, гъбични, бактериални инфекции. И ако пеперуда в дивата природа снася 100 яйца, тогава от тези, обикновено 2-3 индивида, ще оцелеят до зряла възраст, максимум пет. В апартаментите процентът на оцеляване е много по-голям. В допълнение, храната в апартаментите се предлага целогодишно, което провокира увеличаване на броя на насекомите.

Кой живее в кухнята:

Това са молци, мравки, хлебарки

Най-честите „жители“ на нашите апартаменти са молци. Те влизат в жилищата ни главно със замърсена храна или предмети от бита, които носим със себе си. Понякога купуваме зърнени храни, пакетирани храни, сушени плодове и с течение на времето забелязваме, че са оставени в някоя кутия или незатворен плик. Така се появява молецът. Това не е спонтанно: тези продукти вече са заразени с невидими яйца от насекоми.

– Групата на молитвените пеперуди е огромна, тя представлява повече от 90% от общото видово разнообразие от реда на пеперудите. Всички тези видове живеят в дивата природа, но някои от тях, следвайки хранителния си ресурс, се преместват в жилища. Например, някои от тези видове се хранят с гъби в дивата природа и в нашите апартаменти изяждат запаси от сушени гъби “.

Всъщност молците са често срещаното име за представители на различни видове от различни семейства (хората ги контрастират с ярки пеперуди, летящи през деня). Повечето от тях принадлежат на няколко семейства молци.

Какво ще кажете за мравките

Друг „паразит“, който може да започне в апартамента и да развали храната и живота ни са самите мравки. Наричат ​​се още фараонски.

– Сега този вид е разпространен по света и е трудно да се установи точното място на произхода им. За първи път са открити в Египет. Фараоновите мравки могат да населят голямо разнообразие от кухини и пукнатини в отоплявани сгради. В този случай една колония изгражда много отдалечени една от друга, но общуващи гнезда. Следователно е трудно да се борим с тях. Когато унищожим едно гнездо, мравките се местят на друго, почти невредими.

Някои видове насекоми на етапа на ларвите, какавиди, понякога и възрастните се изяждат. Борбата срещу насекомите, трябва да се свежда до добро санитарно състояние на всички кухненски съдове и шкафове. В края на краищата насекомите снасят яйца не само в продукти, но и във всякакви дупки, гънки на опаковката и т.н. Така, че всичко в кухнята трябва да се поддържа чисто.

Червена хлебарка

– Има погрешно схващане, че сега има по-малко хлебарки и те свързват това с мобилните комуникации, но това не е така. Емисиите от мобилни телефони не влияят на тяхната жизнеспособност. В жилищата ни обитават предимно два вида хлебарки – червена (Prusak) и черна. Те се хранят с трохи от маси, както и хранителните отпадъци от кофите за боклук.

Как да се справим с хлебарките:

Основният метод за контрол е доброто санитарно състояние на помещенията. Обикновено санитарно-епидемиологичната станция препоръчва борбата с вредителите по цялата сграда и всички апартаменти в нея. Местата с най-голямо натрупване на хлебарки – топли и влажни, където се събират хранителни отпадъци – се третират с инсектициди.

Съществуват още много обитатели на домовете ни. Сред тях са паяци, килимни молци, стоножки, кърлежи, сребърна рибка, дървояди и още и още. Списъкът няма край, но споменатите три вида по-горе са сред най-честите гости.

Източник: http://www.preventa.bg.

Scroll to Top