Как и къде да изхвърляме стари лампи и батерии

За модерния човек е трудно да си представи живота без устройства за осветление и преносими източници на енергия, като батерии, акумулатори и лампи. Никой апартамент, училище, болница не може да съществува без лампи, така че ежедневно в контейнерите за боклук има огромен брой потенциално опасни предмети.

Веднага трябва да се отбележи, че не всички видове крушки са вредни за човешкото здраве или имат отрицателно въздействие върху околната среда. Старите лампи с нажежаема жичка не съдържат токсични вещества и тежки метали, а енергоспестяващите осветителни устройства, които набират все по-голяма популярност, съдържат живак и фосфор. Тези вещества са токсични за хората и животните.

Нека разгледаме отделно това, което застрашава неправилното използване на флуоресцентни лампи и обикновени батерии.

Икономични лампи – полза или вреда

Нарастващата цена на електроенергията ни кара да мислим за начини за икономисване. Едно от най-простите решения е използването на лампи с ниска консумация на ток. Те стават все по-достъпни и имат много по-дълъг живот от лампите с нажежаема жичка. Съществува обаче един негативен компонент, който се проявява в края на експлоатационния живот – проблем, в който да се вземат изгорени енергоспестяващи лампи.

За съжаление, много хора не се замислят за този проблем и, извън навика, хвърлят луминесцентни лампи в контейнер за битови отпадъци. Внимание трябва да се обърне на изхвърлянето на лампи като изключително вредни вещества.

Около 6% от общото тегло на енергоспестяващата лампа се състои от живак и фосфор. Тези вещества нямат миризма, няма вкус, съответно, да се определи тяхното присъствие е невъзможно. Двойките живак в комбинация с фосфор оказват отрицателно въздействие върху централната нервна система, белите дробове, бъбреците, черния дроб и други човешки органи.

Изхвърлените стари лампи, заедно с битовите отпадъци, попадат в депото. След увреждането им те отделят, отровните вещества, които проникват в почвата, подземните води и атмосферата и отравят всичко по пътя си.

Старите батерии също са вредни?

Батериите са основният източник на енергия за повечето преносими устройства, без които животът на съвременния човек е почти невъзможен. Те представляват колосална заплаха за околната среда, както и за човешкото здраве. Трудно е да се повярва, но обикновената батерия със съдържание може да отрови до 20 квадратни метра почва или 400 литра вода.

Металният корпус на акумулаторите крие в себе си значително количество такива вещества, като живак, литий, кадмий, цинк, олово, манган. И това е само част от опасните елементи, така че в много развити страни гражданите знаят точно къде да поставят стари батериите, за да не вредят на природата.

В големите градове съществуват организации, които дават информация за опасностите от акумулатори и други опасни предмети, ако са неправилно изхвърлени.

Съдържанието на батериите има отрицателно въздействие върху човешкото тяло, не само чрез директен контакт. Прониквайки в почвата, живакът и други вещества заразяват растенията. Частиците образувани в процеса на изгаряне, се пренасят на стотици километри във въздухът. Те попада в белите дробове на хора и животни. Те замърсяват и подземните води.

Има доста голям брой пунктове за приемане на такива опасни отпадъци. Има и фирми за почистване и извозване на отпадъци: http://www.xn--80apb8af1ae.com/category/извозване-отпадъци-пловдив.

И вие може да се възползвате и да използвате услугите и вие. Може да дадете и личен принос за опазването на околната среда и собственото здраве като потърсите фирма.

 

 

 

 

Scroll to Top