Старчески петна – съвременни процедури по отстраняване от кожата на лицето

За да разберем как да се отървем от старческите петна, първо трябва да разберем причините за появата им. Съществуват много причини за това, но сред основните проблеми са:

Ултравиолетово лъчение – това е най-често срещаният „провокатор“ за възникването на дисхромия.

Прекомерно излагане на „слънчеви бани“ или просто ярко слънце през лятото и пролетта причиняват увеличено производство на меланинов пигмент в кожата, който ни предпазва от ултравиолетовите лъчи. Ако по някаква причина тялото разпределя неравномерно следите от слънчево изгаряне, пациентът развива така наречените луни – точкови фрагменти на хиперпигментация, разположени на лицето, гърдите и ръцете;

Болести на вътрешните органи – често чернодробните патологии стават причина за това „как да се премахнат пигментните петна“;

Ендокринологичните промени, включително и бременност и дисхромия; Дългосрочен стрес и бери-бери.

Методи за отстраняване на старчески петна

Преди лечение на дисхкромията, пациентът трябва да се консултира и, ако е необходимо, да бъде изследван от терапевт, гинеколог и ендокринолог. Някои ендогенни причини за хиперпигментация, след като бъдат елиминирани, спират процеса на лошо разпределение на меланина. Друг важен фактор е предотвратяването на тази патология. Всички пациенти с патология трябва постоянно да използват фотопротективни средства.

Козметични процедури

Препоръчват се специални кремове и лазерно третиране на акне. Те включват набор от химически и физически филтри, които са толкова надеждни, че позволяват дори най-горещото лято да използват активни избелващи средства с хидрохинон, ретинол и киселини. Те не са много плътни и са удобни за употреба всеки ден.

Козметичните процедури могат също така да улеснят отстраняването на хиперпигментацията: Това може да бъде „полиране“ на кожата. Фруктовите съставки, използвани в тази процедура, позволяват избелване на кожата след процедурата. В зависимост от сложността се използва повърхностна (с хидрохинон и канела киселина), средна (фенолна) или дълбока пилинг.

Последната процедура има редица недостатъци. При нея кожата се възстановява за дълго време, а може и да останат белези; Мезотерапия, представлява инжектиране на избелващи средства директно в областта на хиперпигментацията. Тази процедура може да се използва преди обработка на дълбоки пигментни петна с лазер или след процедури за фиксиране на ефекта; Избелващи маски, скраб с плодови киселини и витамин са други козметични процедури срещи възрастовите петна по кожата.

Медицински подход за отстраняване на старчески петна

Някои видове пигментирани петна могат да се увеличат по размер. Често това се случва с неви. От една страна, това е козметичен проблем, а от друга – може да стане началото на онкологичен процес в кожата. При тази ситуация лекарите препоръчват премахването на пигментираните петна. Доста често за такива цели в козметологията се използват криотерапия и диатермокоагулация. Зоната на хиперпигментацията се третира с течен азот или се отрязва с коагулант. При екстензивни лезии се използва и трансплантация на кожата. Хирургично засегнатата тъкан се изрязва с всички основни структури и здрава се поставя на мястото й.

Лазерно отстраняване на старчески петна

Отстраняването на пигментираните петна с лазера е отделна група терапевтични методи. Тя помага на пациентите дори с дисхром в дълбоките слоеве на кожата. Най-лесният начин за лечение с лазера е фоторевматизацията. Светлинната енергия се абсорбира от пигмента в горните слоеве на кожата, без да се увреждат здравите тъкани. След няколко дни точката напълно изчезва. По-дълбокото увреждане на клетките може да премахне лазерното натрупване. Тази процедура с висока точност позволява премахването на увредените от пигмент клетки на епидермиса на необходимата дълбочина.

Периодът на възстановяване след такова пилинг е само 3-4 дни. Най-сложният вариант на лазерното лечение е частичното подмладяване на хиперпигментацията. Ако пигментното петно ​​е локализирано в много дълбоки слоеве на кожата, то третирането с други методи не дава подходящ ефект. Тази процедура се образува в микротубулите на кожата, чрез която микрофенстостерацията, пигментът се отстранява.

Обобщавайки, всичко можем да кажем, че проблемът с хиперпигментацията е доста податлив на лечение. Дисхармонията може да бъде подложена на адекватна терапия от соматични заболявания и лесно да се извърши отстраняване на пигментни петна по лицето и други части на кожата.

 

 

 

 

Scroll to Top