Интернет и мобилната зависимост

Internet and mobile dependence2Според статистиката, 72 процента от възрастните американци не си представят живота без Интернет, въпреки че признават, че това им отнема твърде много време.

Много психиатри вече работят с пациенти с диагноза “ Интернет зависимост и мобилна зависимост“.

Може ли да оцелее днес, без да е World Wide Web и без мобилен телефон? Научете повече за калъфи за телефони.

Интернет, мобилни телефони, смарт телефони – всички това е измислено, за да направят живота ни по-лесен и не толкова скучен. В действителност цифровите технологии ни правят роби на напредъка.

Ние използваме Интернет навсякъде: дистанционно обучение, запознанства, банкиране, чат и др.

Вкусната храна е хубаво нещо, но не може да запълни стомаха в продължение на 24 часа в денонощието. По същия начин, не е необходимо да се посветим всяка свободна минута на електронна поща, Facebook и Twitter. Ние трябва да се научим как да се теглим чертата.

Интернет пристрастяването и мобилната зависимост са болестта на двадесет и първи век.

Да останеш на линия е нещо като терапевтичен прием на гладно. Има дори и термин за това – той се нарича „Digital“ Диета.

Първите дни на тази „диета“ са много трудни. Вие мечтаете за връщане към виртуалния свят. Но тогава разбираш, че това заустване е наистина от полза. В допълнение, света няма да се срине, щастието няма да мине и вие няма да пропуснете нещо важно.

Има няколко препоръки, които ще ви помогнат да си доставите „цифров баланс“ в живота, достатъчно е само да го поискате.

  • Водете си дневник

Записвайте всичко дейности, свързана с Интернет. Това ще ви помогне да идентифицирате най-слабите си точки.

Останете сред хората

Поставете PC в общи стаи. Не оставайте насаме с вашия компютър в стаята си.

  • Създайте някои правила

се въведат някои ограничения за себе си. Например, не се обръщат компютъра преди 14:00, да не се яде в предната част на дисплея и т.н.

  • Определете добър пример

Ако сте родител и искате детето ви да прекарват по-малко време с компютър, създайте добър пример. Въпреки това, този съвет е също така и за деца, които искат да помагат на родителите си с цифровата диета.

  • Време е да се подчинявате на правилата
  • Бъде последователни, спазете собствените си правила.

Разбира се, интернет не е чистото зло, ако знаете как да го използвате разумно. Той ни помага с работа, комуникация, забавления. Работата е там, че съвременните технологии не бива да се заместват с реалните неща. Животът без Интернет не е толкова лош. Опитайте и от него и сами ще се уверите!

Scroll to Top