Как да създадете няколко зони в една малка стая

зониране на стаиМного от семействата, които живеят в малки апартаменти, често си мислят за това как биха живели ако имаха повече място. В такива случаи, интериорните дизайнери препоръчват използване на зонираните стаи. Вече е напълно възможно да се създаде пълна спалня, например в хола. За да се вземете решение за това как да разделите една стаята на зони, като за начало е най-добре да се запознаете с всички най-популярни варианти на зониране.

Днес има много добри начини за споделяне на апартамент.

Защо зониране

Не е тайна, че най-популярните сред младите семейства и пазара за недвижими имоти се възползват от апартаменти с една спалня или студиа. В края на краищата, не може да имаме всички свои желания в интериора на една стая. За да се създадете атмосфера на уют и спокойствие в една стая, хората успешно използват зониране в пространството. Това ще позволи без дискомфорт да прекарвате времето си с приятели или просто да се отпуснете след натоварен ден.

Експертите препоръчват да се придържаме към основните стилистични фигури, които ще бъдат разположени в цялата стая. За качествено зониране стая, трябва да се разглежда на първо място според размер, форма и местоположението на прозореца и отвора на вратата. Имайте предвид, че квадратна форма на стаята разделена на няколко части е много по-тежък тип от правоъгълна стаята.

Видове зониране

Всяко едно зониране може да се раздели на два вида – с помощта на зониране със стационарни прегради или преносими прегради. Първият вариант е необходим да се припише на всички видове плъзгащи врати, арки, гипсови тавани и така нататък. И в този случай, просто трябва да се помисли за местоположението на прозорци и други източници на светлина, тъй като след това да се променя разпределението и може да бъде далеч по-трудно.

Мнозина препоръчват да се използват комбинират дялове от различни материали. Това решение ще помогне да се създаде стилен интериор. Например, дялът на метал и стъкло или огледала може да помогне, за повече визуално разширяване на малко пространство в помещението.

Използването на преносими прегради позволи бързо и лесно да промените интериора на една стая.

Сгъваеми врати

Тази опция е най-практична. Специалистите съветват да не се инсталират дървени подове. По-добре да се сложи вратата с витражи или други прозрачни декоративни вложки. Отлично решение за любителите на азиатските теми ще бъдат плъзгащи врати, които имитират древните китайски стени. За да се увеличи пространството е необходимо да се използват няколко огледала или други отразяващи повърхности. С тяхна помощ можете значително да се трансформира интериора на помещението.

Гипсокартон за преградни стени

Този вариант на зониране е най-популярният и най-практичен. Той не налага необходимостта да се инсталират разни припокривания. Може спокойно да се комбинират с декоративен гипсокартон или вложки от прозрачно стъкло.

Зониране със завеси

Този тип зониране също е много популярен. Точката на неговото начало се състои в тежка и плътна завеса. С него лесно могат да се защитят зони и да се разделят две помещения. Дизайнерите съветват да се помисли за интериора на помещенията и избор на цвят и материал. По-добре е да се използват различни материи като сатен и органза. Те успешно се съчетават помежду си и могат да направят стаята стилна и необичайна.

Що се отнася до цветовата палитра, най-добре е да се цветни завеси с тон близък до цвета на завесите на прозорците. Съвременните производители на пердета предлагат всички ексклузивни интериорни опции, в това число завесите от бамбук или стъклени мъниста.

Помислете за зониране на стаята, така че в спалнята да ползвате, колкото е възможно повече естествено осветление. Заложете на въображение, стил и качество към зона на помещението разделена на няколко зони. Ако имате опит в подобно зониране стая в стая, спалня и хол, то лесно бихте могли и да импровизирате.

Scroll to Top