Астра е класическо есенно цвете

Астра е класическо есенно цвете, немного тъжно, независимо от яркостта на цветовете. Многообразието на нейните размери, форма и окраска позволяват да се създаде и красива цветна градина и букет само от астра. Едногодишните астри са много предпочитани в нашата страна. Те украсяват градинските и вилните участъци до самото започване на зимата, прекрасно стоят в саксия. В огромния си асортимент те често съставляват крупно цветни растения, но има астри и с малки хавлиени или полухавлиени съцветия. Те обилно и дълго цъфтят, като предимно са декоративни. Астрите цъфтят в цветни лехи, в саксии, като от едно растение се образува цял букет.

Едногодишната астра е тревисто растение със стебло, широко разклонено, влакнесто и коренова система. Основната маса на корените са разположени към връхния слой на почвата, на дълбочина 15-20см. Често корените проникват на дълбочина в почвата и затова астрата добре се снабдява с вода и хранителни вещества. Повредените по време на разсаждане или окопаване корени лесно се възстановяват, което позволява да се разсади разсада на различна възраст, а също успешно да се пресее растението на ново място даже във фаза на напъпило. Растението е изправен храст, сгъстен или разсят на височина 15-100 см. В зависимост от височината астрата се дели на 5 групи: гигантска (80-100см), високо расла (60-70см), средно расла (30-50см), нискорасла (25-30см) и джудже (15-20см). По формата на храста астрата се разделя на овална, стълбовидна, пирамидална, широко листна и широко разпространена.

Стеблото й е предимно зелено, понякога червено, силно, покрито с къси власинки. На повърхността на стъблото по-цялата й дължина има надлъжни канали. Листо разположението е подредено симетрично.

Листата от долу нагоре на стъблото са почти една трета. Дължината му е 3-7 см, ширина, като 3-5см е овално — ромбовидно, а на върха заострено. Към върха една трета върху стъблото листата са по-малко, заострени на върха, продълговати, с крупно зъбчати краища. Листото при основата е клиновидно стеснено към дръжката. Всичките листа по края и в средата жилките са с ресни. Количеството на листата на главното стъбло не е еднакво. В различните групи астри те биват до 19.

Съцветието на астрата е кошничка, разположено на върха на главното стъбло и страничните разклонения. Величината й варира в зависимост от сорта от 3 до 18-20см, извън кошничката астрата е защитена от многочислени продълговати листа. Външните листа са зелени, а вътрешните мембранозни и безцветни. Формата на съцветията може да удовлетвори всеки вкус. По форма съцветията биват: плоски, плоско – кръгли, полусферични и кълбовидни. Съцветията на астрата се състоят от тръбички в преходни цветове, които са различни по форма и големина.

Scroll to Top