Дивани с необичайни механизми плюсове и минуси

Производителите годишно измислят все нови начини за трансформирането на мека мебел в много функционални вещи. Понякога това става просто чрез промяна на предварително изградените структури. Но някои механизми нямат нищо общо с традиционните „мида“,  „акордеони“ и др.

Диван с подвижни подлакътници. Този механизъм, който колкото и да е странно е изобретен преди всички останали. Страничните дръжки сгънати или фиксирани са в покой, поради това, че повърхността е удължен разтегателен диван за един или двама човека. Именно така са били изработени първите разтегателни дивани през XIX век: на тях са заспивали работещите до късно мъже в семейството.

С течение на годините, конструкцията се усложнявала: производителите се научили да се спускат/навеждат не само дръжките, но и гърба. Така са се появили разтегателните дивани за двама. Тези видове трансформации днес са известни под името „танго“ и „кушетка“, същият механизъм се използва широко, както в местни, така и в чуждестранните фабрики.

Плюсове. Сглобеният разтегателен диван изглежда много „олекотен“, има удобна седалка и облегалка. Той е чудесен за малки и компактни пространства.

Минуси. Между стената и дивана се оформя разлика, която не е достатъчна за сваляне на подлакътника (а понякога и гърба).

Диван с механизъм „листенца“. Гърбът на модела е разделен на отделни части, които отговорят за неговото преобразуване. Всека една част може да се настрои на междинно положение. Ако спуснете всички венчелистчета хоризонтално върху дивана, можете да си легнете. За ежедневен сън диван леглото не е предназначено

Плюсове. Удобна седалка: за всеки човек е предназначена седалка да седне на дивана и да персонализира „своя“ възглавничка за гърба.

Минуси. Леглото диван е удачно само за гости. То не е удобно за ежедневен сън.

Диван „Day Bed” или още легло за дрямка. Това са дълги и тесни модели, наподобяващи диван с купчина възглавници. Можете да легне на седалката, без да го преобразувате.

Плюсове. По-голямата част от моделите, вместо седалки имат матрак. Това значително подобрява качеството на съня.

Минуси. Мекота на леглото не е предвидена, понеже е изработен от единичен блок. И седенето на него не е много комфортно.

Диван тип «свитък». Понякога спалното място се изработват усукани като сгънат лист хартия или купчина от книги. Механизмът на „свитъка” никога не пречи, защото диванът е само за сядане.

Плюсове. Оригиналният механизъм привлича внимание и се вижда.

Минус. По-голямата част от тези дивани са разтегателни и много ниски. Даже някои модели са направо на пода! Поради това, тази опция не е подходяща за по-възрастните хора, понеже имат затруднения при ставане от по-ниски легла.

Двуетажни дивани. Това е необичайна алтернатива за креват — чердак за две деца от 0 до 18 години. През деня моделът служи предимно за диван в стаята, а вечерта се трансформира в пълноценно легло. На втория етаж се качва по стълба, като конструкцията й е надеждна и здрава.

Плюсове. Истинска находка за малък апартамент, където всеки метър е злато.

Минуси. Не предвидено място за съхранение на постелното бельо. Този, които спи долу, получава не високо легло: не всеки може да се радва на нужния комфорт.

Scroll to Top